Delovanje električnega omrežja in trga

Kategorija: ELEKTRIČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 3 minute

Delovanje omrežja električne energije in trga električne energije

Povzetek

Z odprtjem trga električne energije je električna energija postala tržno blago. Uporabniki so s tem dobili možnost proste izbire dobavitelja. Prenos in distribucija električne energije kot fizični tok električne energije ostajata nespremenjena, finančni tok od dobaviteljev do končnega odjemalca pa ima lahko več poti. Zaradi konkurence med dobavitelji in za boljšo prepoznavnost, dobavitelji električne energije ponujajo različne produkte in cene odjemalcem.

Uvod

Pred deregulacijo trga z električno energijo v Sloveniji so odjemalci kupovali električno energijo od lokalnega distributerja. Cene električne energije so bile enake glede na veljavni tarifni sistem, saj so vsi distributerji električno energijo kupovali pri istem dobavitelju električne energije v Sloveniji.

Storitev dobave električne energije

Storitev dobave električne energije po odprtju trga je sestavljena iz treh delov:

  • električne energije kot blaga,
  • omrežnine, ki jo sestavlja uporaba prenosnega in distribucijskega omrežja in je regulirana s strani Javne agencije za energijo,
  • dajatev na električno energijo in DDV.

Odjemalci običajno prejemajo samo en račun za električno energijo na mesec, od enega dobavitelja električne energije, tako imenovani enotni račun. Na tem računu so navedene vse postavke, kot so električna energija, omrežnina, dajatve in DDV.

Več na:

Razlike med tarifnimi časi električne energije

Pregled stroškov električne energije

Prihranek pri obračunski moči električne energije

Delovanje električnega omrežja in trga

Dobavitelji električne energije

Odjemalci lahko prosto izbirajo dobavitelja električne energije. Prehod od enega k drugem dobavitelju opravljajo lokalni operaterji distribucijskih in prenosnih omrežij. Za proces zamenjave dobavitelja poskrbi novo izbrani dobavitelj.

 

Primerjava dobaviteljev električne energije

Zaradi odprtega trga z električno energijo lahko uporabniki prosto izbirajo dobavitelja električne energije, podobno kot izbirajo med ponudnikom storitve telefonije ali interneta.

Več na:

Dobavitelji električne energije v Sloveniji

Zamenjava dobavitelja električne energije

Ko se uporabnik odloči za novega dobavitelja električne energije, mora iti čez proces zamenjave dobavitelja. Zamenjava dobavitelja poteka brez težav in jo uredi novi dobavitelj. Med tem dobava električne energije poteka neprekinjeno.

V primeru motenj pri dobavi se uporabniki obrnejo na lokalnega operaterja distribucijskega omrežja. Račun od menjave naprej pošilja novi dobavitelj.

V dereguliranem (odprtem) trgu z električno energijo, dobavitelji ponujajo različne pakete za odjemalce. Običajno so to paketi s fiksno ceno za določeno obdobje, ki ni daljše od 12 mesecev.

Za enostavno primerjavo cen  se prijavite na avkcijo za skupinski nakup električne energije za vaše izbrano obdobje dvanajstih zaporednih mesecev. Dobavitelji električne energije bodo tekmovali za vas in najboljši vam bo posredoval pogodbo z najnižjo ceno na avkciji. Pri tem bo upošteval vaše podatke, ki jih boste vnesli pred izbiro avkcije.

Več na:

Primerjalnik cen ponudnikov električne energije

Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?

PRENESI

Preberi več

Varčevanje z električno energijo glede na sezono Varčevanje z električno energijo glede na sezono
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Podani so nasveti za varčevanje z električno energijo glede na sezono. Spoznajte kako brez stroškov, znižati račun za električno energijo za mrzla obd...

PREBERI VEČ
Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Navedeni so nasveti za nakup in uporabo najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pralnega stroja in pomivalnega stroja) z upoštevanjem...

PREBERI VEČ
Razlike med tarifnimi časi električne energije Razlike med tarifnimi časi električne energije
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Poznavanje tarifnih časov in možnih prihrankov vam pomaga pri vaših odločitvah glede izbire načina merjenja ter rabe električne energije. Uporaba neka...

PREBERI VEČ