Prihranek pri obračunski moči električne energije

Kategorija: ELEKTRIČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 3 minute

Prihranek pri obračunski moči električne energije

Povzetek

Stanje pripravljenosti električnega omrežja plačate v obliki fiksnih stroškov povezanih z jakostjo vaših glavnih varovalk. Preverite koliko lahko prihranite v primeru, da takšno jakost glavnih varovalk ne potrebujete.

Prihranek

Prihranek pri obračunski moči se nanaša na storitveni del distribucije, ki je reguliran in neodvisen od izbire vašega dobavitelja.

Prihranek je možen v primeru zmanjšanja jakosti glavnih varovalk in s tem obračunske moči za katero se plačuje fiksni mesečni znesek obračunske moči ter prispevek za podporo SPTE in OVE.

Pri zmanjšanju jakosti glavne varovalke za 1 kW privarčujemo glede na sedaj veljavni cenik nekaj manj kot 2 EUR brez DDV mesečno.

Spodnja tabela prikazuje letne prihranke v EUR brez DDV v primeru zmanjšanja jakosti glavnih varovalk v primeru enofaznega priključka ali v primeru trifaznega priključka.

Prihranek pri obračunski moči električne energije

Pri tem je potrebno upoštevati strošek v prvem letu za spremembo jakosti glavnih varovalk pri lokalnem  elektrodistribucijskem podjetju v višini do 30 EUR brez DDV. Pri tem ne izgubite pravice do kasnejšega vnovičnega povečanja jakosti glavnih varovalk do višine določene v vašem elektroenergetskem soglasju.

 

Pred zmanjšanjem jakosti glavnih varovalk se posvetujte z vašim elektroinštalaterjem.

Obračunska moč električne energije

Zahtevo za zmanjšanje jakosti glavnih varovalk oziroma zmanjšanje obračunske moči naslovite na vaše lokalno elektrodistribucijsko podjetje.

Zgornja tabela prikazuje tudi zneske povečanja stroškov v primeru povečanja jakosti vaših glavnih varovalk. Če načrtujete nakup električnega avtomobila, predhodno preverite potrebno moč polnjenja.

Zgoraj navedeni prihranki v tabeli veljajo v primeru ko na merilnem mestu ni vgrajena merilna garnitura z merjenjem konične moči. Običajno so merilna mesto z jakostmi varovalk nad 3x63 A opremljeno z merilno garnituro za merjenje konice, v tem primeru odjemalec plačuje maksimalno izmerjeno moč v obračunskem mesecu in ne obračunsko moč na osnovi vgrajenih glavnih varovalk.

Napotki za prihranke energije za mala in srednja podjetja

PRENESI

Preberi več

Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Navedeni so nasveti za nakup in uporabo najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pralnega stroja in pomivalnega stroja) z upoštevanjem...

PREBERI VEČ
Razlike med tarifnimi časi električne energije Razlike med tarifnimi časi električne energije
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Poznavanje tarifnih časov in možnih prihrankov vam pomaga pri vaših odločitvah glede izbire načina merjenja ter rabe električne energije. Uporaba neka...

PREBERI VEČ
Dobavitelji električne energije v Sloveniji Dobavitelji električne energije v Sloveniji
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Naveden je dostop do seznama dobaviteljev električne energije v Sloveniji.

PREBERI VEČ