Nasveti za varčevanje s svetili in razsvetljavo

Kategorija: ELEKTRIČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 3 minute

Nasveti za varčevanje s svetili in razsvetljavo

Povzetek

Podane so osnovne značilnosti LED žarnic ter nasveti na kaj morate biti pozorni pred izbiro LED žarnic. Podani so nasveti za varčevanje z električno energijo pri uporabi svetil in razsvetljave.

 

Energijsko učinkovite LED žarnice

LED žarnice so lahko optimalna rešitev za večino razsvetljave. LED žarnice so dražje od ostalih, vendar pri istem svetlobnem toku porabijo bistveno manj električne energije, zato se običajno investicija v LED razsvetljavo povrne v enem ali najkasneje v dveh letih.

LED žarnice proizvedejo svetlobo 90 % bolj učinkovito kot klasične žarnice, porabijo manj električne energije in se manj grejejo ter imajo daljšo življenjsko dobo. Led žarnica običajno ne pregori temveč se zmanjšujejo njeni lumni svetlobnega toka. Življenjska doba je ocenjena na dobo, ko nazivni svetlobni tok upade za 30 odstotkov.

75 % ljudi meni, da so žarnice z možnostjo zatemnitve pomembne. Le te vzpostavijo pravi ambient. S tem prihranite energijo in ščitite okolje , ker se zmanjšujejo izpusti toplogrednih plinov.

Večina LED žarnic z oznako ENERGY STAR ima možnost zatemnitve, so kvalitetne ter imajo življenjsko dobo več kot 10 let. Preverite na embalaži možnost zatemnitve in priporočena stikala za zatemnitev. Preverite katera stikala ustrezajo LED žarnicam in temu ustrezno zamenjajte stikalo ali najdite LED žarnico, ki ustreza vašemu stikalu.

Varčevanje z razsvetljavo

Pri nakupu LED žarnic bodite pozorni na

  • Obliko - LED žarnice lahko danes kupite, da se prilegajo posameznemu podnožju žarnice.
  • Barvo svetilnosti - Barva je označena na embalaži v enoti Kelvin. Tople barve so bolj rumene, hladne barve so bolj modre:
  • Jantarna svetloba (2200K-2500 K);
  • Mehko bela (2700 K);
  • Topla bela (3000 K);
  • Hladna bela (3500K-4100K);
  • Dnevna (5000 K-6500 K).

Žarnice 2200K ustrezajo barvi žarnic z žarilno nitko in so zelo rumenkaste.

Za prostore, namenjene sproščanju in počitku je najbolj primerna svetloba, ki oddaja 3000 K oziroma „toplo bela“ barva svetilnosti.

Za delovne prostore je priporočena svetilnost 6000 K oziroma hladno bela (dnevna svetloba, brez odtenka modre barve).

  • Svetilnost oziroma svetlobni tok - Svetilnost se meri v lumnih. Izberite vašo ekvivalentno moč, ki ustreza vaši potrebni svetilnosti, ki jo potrebujete:
  • 40 W ekvivalent (450 lumnov);
  • 60 W ekvivalent (800 lumnov);
  • 75 W ekvivalent (1100 lumnov).
  • Nivoji svetilnosti so približni in lahko odstopajo.
  • Električna moč LED žarnice 5W je običajno devetkrat manjša od klasične z žarilno nitko pri enaki svetilnosti, kar pomeni, da sta obe 45 W ekvivalent.

Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?

PRENESI

Preberi več

Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Navedeni so nasveti za nakup in uporabo najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pralnega stroja in pomivalnega stroja) z upoštevanjem...

PREBERI VEČ
Razlike med tarifnimi časi električne energije Razlike med tarifnimi časi električne energije
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Poznavanje tarifnih časov in možnih prihrankov vam pomaga pri vaših odločitvah glede izbire načina merjenja ter rabe električne energije. Uporaba neka...

PREBERI VEČ
Dobavitelji električne energije v Sloveniji Dobavitelji električne energije v Sloveniji
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Naveden je dostop do seznama dobaviteljev električne energije v Sloveniji.

PREBERI VEČ