Razlike med tarifnimi časi električne energije

Kategorija: ELEKTRIČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 3 minute

Razlike med tarifnimi časi električne energije

 

Povzetek

Poznavanje tarifnih časov in možnih prihrankov vam pomaga pri vaših odločitvah glede izbire načina merjenja ter rabe električne energije. Uporaba nekaterih gospodinjskih aparatov v času manjše tarife vam omogoča znatne prihranke brez izgube udobja.

Uvod

Prihranek se nanaša tako na storitveni del distribucije, ki je reguliran in neodvisen od izbire vašega dobavitelja kot tudi na dobavo električne energije od dobavitelja, ki ga lahko prosto izbirate.

Čas v katerem se obračunava električna energija po VT in MT  določata Uredba o tarifnem sistemu za prodajo električne energije in Akt o določitvi metodologije za obračunavanje omrežnine in metodologije za določitev omrežnine in kriterijih za ugotavljanje upravičenih stroškov za elektroenergetska omrežja.

Čas tarif

Pri končnih odjemalcih na nizki napetosti ločimo tri tarifne čase in sicer: manjšo dnevno tarifo (MT), večjo dnevno tarifo (VT) in enotno tarifo (ET).

VT - večja dnevna tarifa, ki jo dvotarifni števec beleži vsak delavnik od 6.00 do 22.00 ure.

MT - manjša tarifa je tarifa, ki jo dvotarifni števec beleži vsak delavnik od 22.00 do 6.00 ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan od 0.00 do 24.00 ure.

ET - je enotna tarifa, ki jo beleži enotarifni števec vsak dan od 0.00 do 24.00 ure.

Obračun dobave električne energije po spremenjenih tarifnih časih je odvisen od sposobnosti nastavitve krmilne naprave oziroma stikalne ure.

Pri stikalnih urah, ki ne omogočajo nastavitve praznikov in poletnega časa, se čas manjše tarife upošteva glede na sončno uro ter glede na sposobnost dnevne, tedenske in letne prilagoditve naprave soboti, nedelji in prazniku. Manjša tarifa se tako meri:

v poletnem času ob delavnikih med 23.00 in 7.00 uro zjutraj,

ob sobotah in nedeljah od 00.00 do 24.00 ure,

ob praznikih (dela prostih dneh) enako kot ob delavnikih.

Oznake tarifnih časov na števcih

Dvotarifno merjenje porabe električne energije je omogočeno na odjemnih mestih kjer je nameščen dvotarifni števec. Oznake na dvotarifnih števcih za večjo in manjšo dnevno tarifo se razlikujejo pri različnih modelih. Pojavljajo se v eni od naslednjih oblik:

 = VT

 = MT

ali

T1 = VT

T2 = MT

ali

1 = VT

2 = MT

Razlike med tarifinimi časi električne energije

Izbira dvotarifnega ali enotarifnega merjenja

Pri izbiri števca pri novogradnjah zahtevajte vgradnjo multifunkcijskega števca, ki omogoča tako dvotarifno kot enotarifno merjenje.

Ko ocenjujete razmerje vaše pretekle ali predvidene porabe v manjši tarifi MT glede na celotno porabo, mora le to razmerje biti manjše kot 0,3, da se vam izplača izbrati enotarifno merjenje. To pomeni, da ponoči med 22. uro in 6. uro zjutraj ter med vikendi in prazniki nimate več kot 30 odstotkov porabe električne energije glede na celotno porabo. Že poraba v soboto in nedeljo ob enakomerni porabi predstavlja 28,5% porabe, zato boste le redki deležni ugodnosti v primeru enotarifnega merjenja.

Običajno se enotarifno merjenje izplača predvsem manjšim obrtnikom in podjetjem, ki delajo enoizmensko. Pri tem je potrebno upoštevati, da je enotarifno merjenje mogoče le v primeru, ko se obračunska moč ne meri, temveč obračunava glede na jakost glavnih varovalk, običajno do 3x63 A. 

Spodnji graf prikazuje ocene razlike med zneskom enotarifnega merjenja in zneskom dvotarifnega merjenja pri 3.000 kWh letno kolikor znaša povprečna poraba električne energije v povprečnem gospodinjstvu v stanovanju brez električnega ogrevanja. Ocena je izračunana glede na veljavni cenik omrežnine in obstoječe razmerje cene električne energije v višji in manjši tarifi. Iz grafa je razvidno, da je pri 3000 kWh letne porabe možen prihranek do 25 EUR v primeru ko praktično nimamo porabe v manjši tarifi.

Če kot obstoječi odjemalec še nimate vgrajenega multifunkcijskega števca, ki omogoča tako dvotarifno kot enotarifno merjenje in želite spremeniti način merjenja, pri pristojnem distribucijskem podjetju predhodno preverite morebitne s tem povezane stroške.

Prihranek pri porabi v manjši tarifi MT namesto v višji tarifi VT

Pri dvotarifnem merjenju lahko s prenosom uporabe gospodinjskih aparatov iz višje tarife VT v manjšo tarifo MT privarčujemo znatne zneske. Za vsako kWh, ki jo namesto v višji tarifi VT porabimo v manjši tarifi MT lahko privarčujemo do 3 cente.

Če upoštevamo porabo večjih gospodinjskih aparatov kjer lahko izbiramo čas uporabe, lahko dosežemo naslednje letne prihranke:

Električni bojlerji (za pripravo tople vode) - 1080 kWh/leto  - Prihranek do 30 EUR;

Pralni stroj - 300 kWh/leto - Prihranek do 10 EUR;

Pomivalni stroj - 410 kWh/leto  - Prihranek do 12 EUR;

Sušilni stroj - 150 kWh/leto – Prihranek do 3 EUR;

Skupaj letni prihranek do 55 EUR kolikor znaša v povprečju en mesečni račun.

Napotki za prihranke energije v gospodinjstvu

PRENESI

Preberi več

Varčevanje z električno energijo glede na sezono Varčevanje z električno energijo glede na sezono
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Podani so nasveti za varčevanje z električno energijo glede na sezono. Spoznajte kako brez stroškov, znižati račun za električno energijo za mrzla obd...

PREBERI VEČ
Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Navedeni so nasveti za nakup in uporabo najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pralnega stroja in pomivalnega stroja) z upoštevanjem...

PREBERI VEČ
Dobavitelji električne energije v Sloveniji Dobavitelji električne energije v Sloveniji
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Naveden je dostop do seznama dobaviteljev električne energije v Sloveniji.

PREBERI VEČ