Kaj so energijske nalepke

Kategorija: ELEKTRIČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 2 minuti

Kaj so energijske nalepke

Povzetek

Energijske nalepke so obvezne na podlagi sprejete Evropske direktive in so namenjene označevanju oziroma prepoznavanju energetske učinkovitosti porabnikov energije. Obvezna je uporaba nalepk za hladilnike in zamrzovalnike, pralne, sušilne in pomivalne stroje, pečice za pečenje, grelnike in hranilnike tople vode, svetila za gospodinjstva ter za klimatske naprave. Prav tako je obvezna uporaba tudi za avtomobile. Nekateri proizvodi imajo tudi znak ENERGY STAR, kar pomeni, da so certificirani s strani neodvisne inštitucije, da varčujejo z energijo brez žrtvovanja funkcij ali funkcionalnosti. Nekateri izdelki imajo oznako Evropskega ekološkega znaka, kar pomeni, da so prijazni do okolja, kakovostni in zanesljivi za kupce oziroma porabnike teh proizvodov.

 

Oznake na energijskih nalepkah

Energetska učinkovitost naprav je določena z energijskimi razredi od A do G, pri čemer A pomeni najboljšo energetsko učinkovitost in G najslabšo energetsko učinkovitost. Nalepke podajajo tudi druge koristne informacije kupcem naprav, da lahko lažje izbirajo med različnimi modeli. Te informacije morajo biti na voljo tudi v katalogih in na spletnih straneh prodajalcev.

Z dodatnimi izboljšavami v energetski učinkovitosti so bili uvedeni še razredi A+, A++ in A+++.

 Energijske nalepke

Podatki na energijski nalepki

  • Sedem ali deset stopenjska barvna lestvica o energetski učinkovitosti A+++, A++, A+, A do G
  • Proizvajalec ali blagovna znamka in oznaka
  • Letna poraba energije v kWh
  • Oznake za lastnosti (kapaciteta, hrup, življenjska doba, poraba v W …)

Primer energijske nalepke za hladilnik

Podatki na energijski nalepki za avtomobile

Za motorna vozila ni električna učinkovitost tista, ki je navedena na nalepki, temveč emisije ogljikovega dioksida na prevožen kilometer. Ostale informacije na energijski nalepki za motorno vozilo:

  • Znamka
  • Model,
  • Gorivo
  • Vrsta prenosa
  • Teža
  • Poraba goriva za različne tipe vožnje
  • Emisija CO2 v gramih na kilometer

Primer energijske nalepke za vozilo

 Oznaka ENERGY STAR

Nekatere naprave so označene z nalepko ENERGY STAR, kar pomeni, da so certificirani s strani neodvisne inštitucije. Izdelki ENERGY STAR so neodvisno certificirani, da varčujejo z energijo brez žrtvovanja funkcij ali funkcionalnosti. Varčevanje z energijo pomaga preprečevati podnebne spremembe. Poiščite nalepko ENERGY STAR, da prihranite denar na računu za energijo in zaščitite naše okolje.

 

Izgled oznake ENERGY STAR

 Evropski ekološki znak za potrošnike

Proizvodi, ki izpolnjujejo pogoje za znak EU za okolje, morajo izpolnjevati zahtevne pogoje in kriterije. Ta okoljska merila, ki jih je določila skupina strokovnjakov iz številnih zainteresiranih strani, vključno s potrošniškimi organizacijami in industrijo, upoštevajo celoten življenjski cikel izdelka od pridobivanja surovin, do proizvodnje, pakiranja in prevoza, do vaše uporabe in nato recikliranja.

Izdelki z oznako Evropskega ekološkega znaka so prijazni  do okolja, kakovostni in zanesljivi za kupce oziroma uporabnike teh proizvodov. 

Izgled oznake Evropskega ekološkega znaka

Napotki za prihranke energije v gospodinjstvu

PRENESI

Preberi več

Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Navedeni so nasveti za nakup in uporabo najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pralnega stroja in pomivalnega stroja) z upoštevanjem...

PREBERI VEČ
Razlike med tarifnimi časi električne energije Razlike med tarifnimi časi električne energije
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Poznavanje tarifnih časov in možnih prihrankov vam pomaga pri vaših odločitvah glede izbire načina merjenja ter rabe električne energije. Uporaba neka...

PREBERI VEČ
Dobavitelji električne energije v Sloveniji Dobavitelji električne energije v Sloveniji
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Naveden je dostop do seznama dobaviteljev električne energije v Sloveniji.

PREBERI VEČ