Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov

Kategorija: ELEKTRIČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 3 minute

Nasveti za nakup in uporabo električnih gospodinjskih aparatov

 

Povzetek

Navedeni so nasveti za nakup in uporabo najbolj uporabljenih gospodinjskih aparatov (hladilnika, pralnega stroja in pomivalnega stroja) z upoštevanjem optimalne cene v življenjski dobi naprave. Vsaka naprava ima dve cenovni oznaki: nakupno ceno in stroške delovanja naprave. Energetsko bolj učinkoviti aparati z energijsko učinkovitostjo na energijski nalepki z oznako A, A+, A++ ali A+++ ali z oznako ENERGY STAR pomagajo kupcem oziroma uporabnikom teh naprav privarčevati denar pri delovanju naprave brez zmanjšanja sposobnosti teh naprav.

Nakup in uporaba električnih gospodinjskih aparatov

 

Nasveti pri nakupu in uporabi hladilnika

Nakup hladilnika

  • Kupite energetsko učinkovit hladilnik. Hladilniki z energijsko učinkovitostjo na energijski nalepki z oznako A, A+, A++ ali A+++ ali z oznako ENERGY STAR porabijo manj električne energije kot 60 W žarnica.
  • Kupite hladilnik primerne velikosti. Hladilniki z večjo prostornino porabijo več električne energije.
  • Razmislite o opustitvi starega hladilnika. Hladilniki stari več kot deset let vas lahko letno stanejo 80 EUR. Zamenjajte stari hladilnik z novim in letno privarčujte 40 EUR pri stroških obratovanja.
  • Reciklirajte vaš stari hladilnik. Če kupite nov hladilnik, poskrbite za recikliranje starega. Veliko prodajalcev aparatov prevzame in reciklira vaš stari hladilnik ko kupite novega.

Uporaba hladilnika

  • Nastavite primerno temperaturo hladilnika med 2 in 4 stopinje Celzija in -18 stopinj Celzija za zamrzovalni del.
  • Postavite hladilnik stran od izvora toplote kot so pečica, pomivalni stroj ali direktne sončna svetlobe skozi okno. Pustite nekaj prstov med steno in hladilnikom, da zrak lahko cirkulira.
  • Zagotovite, da bodo vrata dobro tesnila, v nasprotnem zamenjajte tesnila.
  • Zmanjšajte čas ko imate odprta vrata.

 

Nasveti pri nakupu in uporabi pralnega stroja

Nakup pralnega stroja

  • Bodite pozorni na porabo vode. Pralni stroji z energijsko učinkovitostjo na energijski nalepki z oznako A, A+, A++ ali A+++ ali z oznako ENERGY STAR porabijo 50 litrov na eno pranje, manj učinkoviti pa še enkrat več.
  • Podaljšajte življenjsko dobo vaših oblačil.  Namesto zvijanja in vlečenja oblačil okrog vrtljivega mešala, sodobni pralni stroji s sprednjim polnjenjem perila ali z polnjenjem perila od zgoraj, za pranje perila uporabljajo napredne sisteme pranja, da nežno obrnejo in obračajo oblačila skozi zmanjšan tok vode. To podaljša življenjsko dobo pogosto opranih oblačil. Ker je pranje tako nežno, lahko mnogi modeli varno očistijo svilo, volno in druga oblačila, ki se sicer perejo ročno.
  • Podaljšajte čas med pranji. Pralni stroji z večjo kapaciteto pomeni manjša število pranj vsak teden. Prihranite si tudi svoj čas.

Uporaba pralnega stroja

  • Uporabljajte visoko učinkovite pralne praške. Uporaba običajnih pralnih praškov zmanjša učinkovitost pranja in izpiranja, sčasoma pa lahko povzroči neprijetne vonjave in mehanske težave.
  • Napolnite pralni stroj. Pralni stroji porabijo enako količino energije in vode ne glede na količino oblačil v posameznem pranju.
  • Perite v hladni vodi. Ogrevanje vode porabi 90 % energije pri delovanju pralnega stroja. V kolikor oblačila nimajo mastnih madežev, bo pranje v hladni vodi dovolj dobro očistilo vaša oblačila.
  • Uporabite stojala za sušenje oblačil. Če je le mogoče, sušite oblačila na zraku, s tem ne boste le privarčevali energije, temveč tudi podaljšali življenjsko dobo vaših oblačil.
  • Uporabite centrifugo z visokimi obrati. S tem boste zmanjšali količino vlage v oblačilih in skrajšali čas sušenja oblačil na zraku.
  • Pustite odprta vrata pralnega stroja po pranju. V primeru vlažnih tesnil pri zaprtih vratih pralnega stroja to lahko vodi do plesni in skrajšuje življenjsko dobo tesnil. Preprečite otrokom, da bi plezali na pralni stroj ko so vrata odprta.

 

Nasveti pri nakupu in uporabi pomivalnega stroja

Nakup pomivalnega stroja

  • Preverite energijsko nalepko. Primerjajte porabo energije med posameznimi pomivalnimi stroji, izberite bolj učinkovitega z energijsko učinkovitostjo na energijski nalepki z oznako A, A+, A++ ali A+++ ali z oznako ENERGY STAR in zmanjšajte stroške uporabe.
  • Izberite pravo velikost za vaš dom. Pogostejša uporaba stroja v primeru uporabe manjše velikosti, pomeni večje stroške energije.
  • Izberite pomivalni stroj z možnostjo več pralnih ciklov. Če je vaša posoda le malo umazana, lahko uporabite cikel pranja z manjšo porabo vode in energije.

Uporaba pomivalnega stroja

  • Ne izpirajte posode s tekočo vodo. Spiranje posode lahko pomeni porabo 80 litrov vode še preden je pomivalni stroj poln. Namesto spiranja, le postrgajte ostanke jedi s posode. Učinkoviti pomivalni stroji skupaj z učinkovitimi detergenti so namenjeni pomivanju posode namesto vas. Če ostane v pomivalnem stroju umazana posoda nekaj ur, uporabite pri vašem pomivalnem stroju funkcijo izpiranja, ki uporabi le del vode potrebne pri ročnem izpiranju.  Uporaba običajnih pralnih praškov zmanjša učinkovitost pranja in izpiranja, sčasoma pa lahko povzroči neprijetne vonjave in mehanske težave.
  • Napolnite pomivalni stroj. Pomivalni stroji porabijo enako količino energije in vode ne glede na količino oblačil v posameznem pranju.
  • Izogibajte se toplote pri sušenju. Izberite opcijo sušenja brez toplote, ki daje dobre rezultate sušenja posode z manj energije.

Primerjava ročnega pranja posode v primerjavi s pranjem s pomočjo pomivalnega stroja

  • Prihranite denar. Pranje posode z pomivalnim strojem z energijsko učinkovitostjo na energijski nalepki z oznako A, A+, A++ ali A+++ ali z oznako ENERGY STAR vam zmanjša letni strošek za električno energijo za 30 EUR.
  • Prihranite čas. Pranje posode z pomivalnim strojem vam letno prihrani 230 ur, kar pomeni skoraj 10 dni.
  • Boljša kakovost pranja. Pranje s pomivalnim strojem pri temperaturi 60 stopinj Celzija izboljša dezinfekcijo posode v primerjavi z ročnim pranjem.
  • Prihranite energijo in denar. S pranjem s pomivalnim strojem lahko letno prihranite več kot 20.000 litrov vode.
  • Ohranite okolje. Z uporabo učinkovitih pomivalnih strojev zmanjšate porabo energije in vode ter pomagate ohranjati naša jezera, reke in morje.

Napotki za prihranke energije v gospodinjstvu

PRENESI

Preberi več

Varčevanje z električno energijo glede na sezono Varčevanje z električno energijo glede na sezono
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Podani so nasveti za varčevanje z električno energijo glede na sezono. Spoznajte kako brez stroškov, znižati račun za električno energijo za mrzla obd...

PREBERI VEČ
Razlike med tarifnimi časi električne energije Razlike med tarifnimi časi električne energije
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Poznavanje tarifnih časov in možnih prihrankov vam pomaga pri vaših odločitvah glede izbire načina merjenja ter rabe električne energije. Uporaba neka...

PREBERI VEČ
Dobavitelji električne energije v Sloveniji Dobavitelji električne energije v Sloveniji
ELEKTRIČNA ENERGIJA

Naveden je dostop do seznama dobaviteljev električne energije v Sloveniji.

PREBERI VEČ