Sončne elektrarne

Kategorija: SONČNA ENERGIJA
Piše: ERGA
Čas branja: 2 minuti

Sončne elektrarne

Podane so osnove proizvodnje električne energije s pomočjo sončne energije, ki je lahko uporabljena za napajanje električnih porabnikov – od luči in aparatov, toplotnih črpalk in avtomobilov.

Sončne elektrarne

Kako deluje proizvodnja električne energije

Sončni fotovoltaični sistem - FS sistem zbira sončne žarke in jih pretvarja v električno energijo, ki je lahko uporabljena za napajanje električnih porabnikov – od luči in aparatov do električnih avtomobilov.

FS je sestavljen iz posameznih sončnih celic, ki so sestavljene v sončne panele ali module. Ko sonce sije na sončno celico, celica absorbira svetlobno energijo in proizvede tok elektronov, poznan kot enosmerni tok (Direct Current - DC).

Ker aparati in stroji delujejo na izmenični tok (Alternate Current - AC), naprava razsmernik spremeni enosmerno električno energijo (DC) v izmenično električno energijo (AC), ki je potrebna za oskrbo vašega doma ali podjetja.

Fotovoltaične celice delujejo vedno, ko nanj sije sončna svetloba in bodo proizvedle več električne energije, ko bodo sončni žarki padli na fotovoltaične module pod pravim kotom, v primerjavi če bodo sončni žarki na fotovoltaične module padli pod kotom.

Števec elektrodistribucijskega podjetja (velja le pri sončnih elektrarnah z močjo do 11 kVA) meri neto količine električno energije proizvedene z sončnim FV sistemom. Ko proizvedete več električne energije kot jo porabite, se bo števec vrtel v nasprotno smer in bo presežek električne energije oddan v električno distribucijsko omrežje. Na ta način si znižate stroške odjema električne energije v nočnem času in v ob dnevih z oblačnim vremenom, ko vaš sončni FV sistem ne more proizvesti električne energije.

 

Več si lahko preberete v vodniku Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?

Vpišite spodaj svoj elektronski naslov in prenesite vodnik Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?

Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?

PRENESI

Preberi več

Ogrevanje vode s pomočjo sonca Ogrevanje vode s pomočjo sonca
SONČNA ENERGIJA

Podane so informacije o možnosti ogrevanja vode s pomočjo sonca.

PREBERI VEČ