Okoljske prednosti zemeljskega plina

Kategorija: ZEMELJSKI PLIN
Piše: ERGA
Čas branja: 1 minuta

Okoljske prednosti uporabe zemeljskega plina

Povzetek

Navedene so okoljske prednosti uporabe zemeljskega plina. S tem uporabnik vpliva na ohranjanje okolja z manjšimi izpusti toplogrednih plinov.

 

Okolju prijazen zemeljski plin

Zemeljski plin je najčistejši gorljivi ogljikovodik, ki ponuja znatno priložnost za zmanjšanje emisij CO2, zlasti v regijah v razvoju.

Zemeljski plin proizvede najmanj CO2 od vseh fosilnih goriv zaradi svoje visoke ogrevalne vrednosti, nizke vsebnosti ogljika in učinkovitosti izgorevanja. To velja za vse vrste njegove končne uporabe.

Zemeljski plin ne onesnažuje zraka. Njegovo izgorevanje je skoraj brez škodljivega onesnaževanja zraka, zaradi česar je zdrava izbira goriva za gospodinjstva, industrijo, promet in za proizvodnjo električne energije.

Prednosti zemeljskega plina za okolje

Pri proizvodnji električne energije z zemeljskim plinom se proizvede manj kot polovico manj emisij toplogrednih plinov kot pri proizvodnji električne energije s premogom.

V industriji zemeljski plin prinaša znatno zmanjšanje emisij in lahko zagotovi tudi znatne prihranke, ko se odločijo zamenjati kurilno olje, utekočinjeni naftni plin (UNP) in druge naftne derivate. Zaradi  stroškovne prednosti zemeljskega plina pred naftnimi derivati to še posebno velja za območja, kjer prej še niso imeli dostopa do zemeljskega plina.

Zemeljski plin se v industriji uporablja v različne namene, njegove koristi pri emisijah toplogrednih plinov pa so odvisne od uporabe. Pri uporabi v industrijskih kotlih zemeljski plin zagotavlja 20-35% manjše emisije toplogrednih plinov v primerjavi z naftnimi derivati ali premogom, pri kombinirano proizvodni toplotne in električne energije s pomočjo zemeljskega plina pa se emisije toplogrednih plinov zmanjšajo na polovico.

Pri cestnem prevozu zemeljski plin zagotavlja veliko prednost pri izpustih toplogrednih plinov in sicer 22,5% glede na bencin za osebna vozila in 7% v primerjavi z dizelskim gorivom.

Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?


Preberi več

Primerjalnik cen zemeljskega plina ponudnikov Primerjalnik cen zemeljskega plina ponudnikov
ZEMELJSKI PLIN

Za zemeljski plin lahko prosto izbirate dobavitelja. Dobavitelji tekmujejo za vas, zato izkoristite svojo moč pri izbiri najcenejšega dobavitelja zeme...

PREBERI VEČ
Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina
ZEMELJSKI PLIN

Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina je preprosta, primerjava med ponudniki pa malo bolj zapletena. Brezplačna prijava v skupinski nakup uporabniku...

PREBERI VEČ
Dobavitelji zemeljskega plina v Sloveniji Dobavitelji zemeljskega plina v Sloveniji
ZEMELJSKI PLIN

Naveden je dostop do seznama dobaviteljev zemeljskega plina v Sloveniji.

PREBERI VEČ

Prijavite se na obvestila o prihajajočih avkcijah.