Delovanje omrežja zemeljskega plina in trga

Kategorija: ZEMELJSKI PLIN
Piše: ERGA
Čas branja: 3 minute

Delovanje omrežja zemeljskega plina in trga zemeljskega plina

Povzetek

Z odprtjem trga zemeljskega plina je zemeljski plin postal tržno blago. Uporabniki so s tem dobili možnost proste izbire dobavitelja. Prenos in  distribucija zemeljskega plina kot fizični tok zemeljskega plina ostajata nespremenjena, finančni tok od dobaviteljev do končnega odjemalca pa ima lahko več poti. Zaradi konkurence med dobavitelji in za boljšo prepoznavnost, dobavitelji zemeljskega plina ponujajo različne produkte in cene odjemalcem.

Uvod

Pred deregulacijo trga z zemeljskim plinom v Sloveniji so odjemalci kupovali zemeljski plin od lokalnega distributerja. Cene zemeljskega plina so bile zelo podobne, saj so skoraj vsi distributerji zemeljski plin kupovali pri največjem dobavitelju zemeljskega plina v Sloveniji.

Omrežje zemeljskega plina

Storitev dobave zemeljskega plina

Storitev dobave zemeljskega plina je sestavljena iz treh delov:

  • zemeljskega plina kot blaga,
  • omrežnine, ki jo sestavlja uporaba prenosnega in distribucijskega omrežja in je regulirana s strani Javne agencije za energijo,
  • dajatev na zemeljski plin in DDV.

Odjemalci običajno prejemajo samo en račun za zemeljski plin na mesec od enega dobavitelja zemeljskega plina, tako imenovani enotni račun. Na tem računu so navedene vse postavke kot so zemeljski plin, omrežnina, dajatve in DDV.

Več na:

Pregled stroškov zemeljskega plina

 

Dobavitelji zemeljskega plina

Odjemalci lahko prosto izbirajo dobavitelja zemeljskega plina. Prehod od enega k drugem dobavitelju opravljajo lokalni operaterji distribucijskih in prenosnega omrežja. Za proces zamenjave dobavitelja poskrbi novo izbrani dobavitelj.

 

Primerjava dobaviteljev zemeljskega plina

Zaradi odprtega trga z zemeljskim plinom lahko uporabniki prosto izbirajo dobavitelja zemeljskega plina, podobno kot izbirajo med ponudnikom storitve telefonije ali interneta.

Več na:

Dobavitelji zemeljskega plina v Sloveniji

Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina

 

Ko se uporabnik odloči za novega dobavitelja zemeljskega plina, mora iti čez proces zamenjave dobavitelja. Zamenjava dobavitelja poteka brez težav in jo uredi novi dobavitelj. Med tem dobava zemeljskega plina poteka neprekinjeno.

V primeru motenj pri dobavi se uporabniki obrnejo na lokalnega operaterja distribucijskega omrežja. Račun od menjave naprej pošilja novi dobavitelj.

V dereguliranem (odprtem) trgu z zemeljskim plinom, dobavitelji ponujajo različne pakete za odjemalce. Običajno so to paketi s fiksno ceno za določeno obdobje, ki ni daljše od 12 mesecev.

Za enostavno primerjavo, se prijavite na avkcijo za skupinski nakup zemeljskega plina za vašo izbrano obdobje dvanajstih zaporednih mesecev. Dobavitelji zemeljskega plina bodo tekmovali za vas in najboljši vam bo posredoval pogodbo z najnižjo ceno na avkciji. Pri tem bo upošteval vaše podatke, ki jih boste vnesli pred izbiro avkcije.

Več na:

Primerjalnik cen ponudnikov zemeljskega plina

 

Kako uporabiti sončno energijo in znižati stroške za energijo?

PRENESI

Preberi več

Pregled stroškov zemeljskega plina Pregled stroškov zemeljskega plina
ZEMELJSKI PLIN

Za razumevanje je prikazan primer računa za zemeljski plin in podana informacija na katere postavke na računu lahko uporabnik vpliva. Dodani so dodatn...

PREBERI VEČ
Primerjalnik cen zemeljskega plina ponudnikov Primerjalnik cen zemeljskega plina ponudnikov
ZEMELJSKI PLIN

Za zemeljski plin lahko prosto izbirate dobavitelja. Dobavitelji tekmujejo za vas, zato izkoristite svojo moč pri izbiri najcenejšega dobavitelja zeme...

PREBERI VEČ
Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina
ZEMELJSKI PLIN

Zamenjava dobavitelja zemeljskega plina je preprosta, primerjava med ponudniki pa malo bolj zapletena. Brezplačna prijava v skupinski nakup uporabniku...

PREBERI VEČ